Projekti nimeltä lippukunnan kesäleiri: Aallon pohjalta aallon harjalle

Jo viime vuoden puolella, kun kirjoitettiin Vetehisten vuoden 2020 toimintasuunnitelmaa, oli ilmassa selkeä tahto järjestää tämän vuoden kesällä koko lippukunnan yhteinen kesäleiri. Tuumasta toimeen: leirille pestattiin alkuvuodesta leirinjohtajapari sekä vastuuhenkilöt keskeisiin pesteihin.

Koronaepidemia iski maaliskuussa ja halvautti lähes koko yhteiskunnan. Leiriprojektissa oltiin kuitenkin toiveikkaita nopeasta paluusta normaaliin päiväjärjestykseen ja leirin suunnittelua jatkettiin. Veneily on tietysti itsestäänselvyys Vetehisten leiriohjelmassa, ja toiseksi keskeiseksi teemaksi valikoitui tällä kertaa ilmastomuutos. Leirin toteutukseen haettiin ja saatiin merkittävä taloudellinen tuki Ilmastonmuutosvoima-hankkeesta.

Koronan aiheuttama epävarmuus leijui leiriprojektin yllä koko kevään, mutta alkukankeuden jälkeen hyvin surffaamaan lähtenyttä leiriprojektia ei haluttu hylätä pelkän epävarmuuden takia. Kunnes toukokuussa surffaajat putosivat aallon pohjalle: leiri oli pakko perua. Sillä hetkellä ei edelleenkään ollut mahdollista järjestää yli 50 hengen tapahtumia,  ja kun lippukunnassa on reilusti yli sata jäsentä, oli odotettavissa leiriläisiä yli tuon rajan.  Leirin siirtäminen aiotusta ajankohdasta kesäkuulta loppukesälle ei onnistunut, sillä vain muutama projektissa tuolloin mukana olisi pystynyt sitoutumaan uuteen ajankohtaan.

Pettymys ja harmitus oli suuri. Koko projekti meni myttyyn. Tuloksena vain hukkaan heitettyä aikaa. Siltä se silloin tuntui.

Kuva: Kuokkalan Vetehiset / Markus Niemelä

Mutta asioilla on tapana järjestyä! Asiat tuumattiin uudelleen, ja niin vain kävi, että päättynyt leiriprojekti poikikin muutaman pienemmän retkiprojektin, joihin löytyi vastuuhenkilöt. Näin alkuperäiset, hyvät ideat pääsivät sittenkin toteutumaan vain hieman muunneltuina. Koko lippukunnan yhteisen kesäleirin sijaan järjestettiin elokuussa kolmelle ikäkaudelle erilliset omat retket, jolloin pystyttiin takaamaan kaikille osallistujille turvallinen tapahtuma myös korona-aikana. Kaikilla retkillä pysyi yhteisenä teemana ilmastotietoisuuden lisääminen. Retkillä tehtiin #meidänmeri –aktiviteetteja ja muonitus oli kasvispainotteista. Tarpojat olivat viikonlopun melontaretkellä Leivonmäen kansallispuistossa. Sudenpennut tekivät päiväretken Muuratsalon Naukulaan, jonne seikkailijat tulivat yöretkelle sudujen lähdettyä kotiin.

Retket onnistuivat hienosti! Pitkä ja monivaiheinen projekti nousi sittenkin aallon pohjalta takaisin aallon harjalle.

Kuva: Kuokkalan Vetehiset

Teksti: Titta Vehmala