Turistista täkkäriksi

Kuva: Emma Hirsimäki
Teksti: Markus Niemelä

Kippari ja försti pyytää tekemään sitä ja tätä. Pyynnöt menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. ”Anteeks häh, nii siis mitä piti tehä?” – Tuttu tunne? Purjehdus ja veneily voivat olla ensikertalaiselle ja jopa kokeneemmallekin hieman hämmentävää. Ymmärrettävää ja opittavaa on paljon ja kaikkea ei ihan hetkessä opita. Koskaan ei kuitenkaan ole liian aikaista tai myöhäistä aloittaa asiaan paneutuminen ja nyt ennen veneilykauden alkua on hyvä hetki opiskella hieman veneilyteoriaa – ja nyt sitä myös on tarjolla! 

Meripartio näkyy Kuokkalan Vetehisten ryhmien toiminnassa niin kesällä kuin myös talvellakin. Talvella käydään muutamilla kolokerroilla veneilyteoriaa läpi ja kesällä päästään kokeilemaan opittuja taitoja käytännössä Päijänteellä. Jokaiseen ikäkauteen kuuluu erilaisia meripartioaktiviteetteja, ja vuosien kuluessa nuorten veneilytaidot kehittyvät hiljalleen. Mutta mitenkäs sitten hieman vanhemmat, kuten aikuiset, jotka aloittavat oman partiouransa suoraan johtajana tai muussa pestissä? 

Vallitseva poikkeustilanne on muuttanut arkielämää huomattavasti ja monella nuorella sekä aikuisella luppoaikaa on normaalia enemmän. Mikä olisikaan parempi keino käyttää osa luppoajasta hyödyksi kuin kouluttautua veneilyn parissa? Kuokkalan Vetehisten vuoden alussa perustettu meripartiojaos pyrkii edistämään lippukunnan meripartiotoimintaa. Homma aloitettiin järjestämällä huhtikuun aikana tiivis kuuden kerran meripartioluentosarja, joka on tarkoitettu erityisesti ryhmänjohtajille sekä muille halukkaille.

Luentosarja koostuu kolmesta puolentoista tunnin Veneily tutuksi -kerrasta, kahdesta soveltavammasta kerrasta sekä toivekerrasta. Luentosarja on erinomainen mahdollisuus oppia veneilyn teoriaa etänä ja maailmantilanteen salliessa kouluttautuminen jatkuu halukkaille käytännön harjoitteluna Veneily tutuksi – kurssilla syksyllä. Tavoitteena on, että varsinkin ryhmänjohtajat osaisivat toimia turvallisesti ryhmien veneilyillä ja tietäisivät miten toimia eri tilanteissa. Koulutusten myötä taidot karttuvat ja kokonaisuuden läpikäytyä voi hyvällä omatunnolla luokitella itsensä turistin sijasta täkkäriksi eli kansimieheksi. Tarjolla on ensiaskel veneilyn ihmeelliseen maailmaan ja se kannattaa nyt myös ottaa! 

Kuva: Patricia Puhakka

Katseet kannattaa kääntää myös vuoden päästä koittavaan Satahankakesään. Viimeisimmän Satahankakesän tapaan suunnitteilla on S/Y Evitan kuskaaminen merelle ja siellä kesän viettäminen saaristossa purjehtien ja kokemusta kerryttäen – jos siis lippukunnasta löytyy intoa päästä merelle. Nyt kun homman opettelee, on purjehtiminen merellä itselleen huomattavasti miellyttävämpää ja rennompaa. Kokemisen arvoinen juttu! Kuten huudossammekin huudetaan, ”…Kesäks’ mennään ulapalle, muut saa jäädä kuusen alle!” Nyt siis mukaan kouluttautumaan, ja lähdetään kesäks’ taitavampina ulapalle!